http://cestdaccord.nl Mon, 05 Nov 2018 07:49:48 +0000 nl hourly 1 http://wordpress.org/?v=4.9.8 Zonder jou hadden we het zelf niet gered. Dan hadden we nu bij de rechter gezeten. http://cestdaccord.nl/zonder-jou-we-zelf-gered-dan-we-nu-rechter-gezeten/ Mon, 05 Nov 2018 07:49:48 +0000 http://cestdaccord.nl/?p=867 Dit was de feedback die ik na een arbeidsmediation van zowel de werkgever als de werknemer terugkreeg.    In een drietal sessies (1,5 uur, drie kwartier en 1 uur) waren werkgever en werknemer na een moeizaam arbeidsconflict tot elkaar gekomen. Werknemer was als senior salesmanager, bijna 20 jaar werkzaam bij het bedrijf. De werkgever werd [...]

Het bericht Zonder jou hadden we het zelf niet gered. Dan hadden we nu bij de rechter gezeten. verscheen eerst op .

]]>
Dit was de feedback die ik na een arbeidsmediation van zowel de werkgever als de werknemer terugkreeg.   

In een drietal sessies (1,5 uur, drie kwartier en 1 uur) waren werkgever en werknemer na een moeizaam arbeidsconflict tot elkaar gekomen. Werknemer was als senior salesmanager, bijna 20 jaar werkzaam bij het bedrijf. De werkgever werd vertegenwoordigd door een jonge empathische ambitieuze leidinggevende. Het geschil ging over het functioneren van de werknemer. Zij kenden elkaar privé. Dat maakte de ontstane zakelijke situatie niet makkelijker. De werknemer die de pensioenleeftijd naderde, kon volgens de leidinggevende niet meer mee in de vaart van de onderneming. De werknemer was het hier niet mee eens. Hij had de luiers nog verwisseld van dat joch! Wat zeurde hij nou, hij behaalde zijn verkoopresultaten toch! Ja oké dat deed hij op zijn “eigen” manier. Tijdens de eerste bijeenkomst bleek al snel dat de werknemer open stond om te praten over een vertrekregeling. Over de voorwaarden werden ze het niet eens. De werknemer wilde pas over 2 jaar met ontslag. Hij had uitgezocht dat hij dan in aanmerking zou kunnen komen voor een uitkering van de overheid. Dat scheelde hem enorm in inkomen. Echter de gebruikelijke vaststellingsovereenkomst lag al ter ondertekening klaar. Hiervan afwijken was volgens de leidinggevende niet aan de orde. Een uitzondering maken zou een precedent scheppen. Wat was er in essentie nu echt aan de hand? Naast erkenning en waardering speelde in deze situatie ook de gunfactor een rol. Gunde de werkgever deze werknemer die zich 20 jaar voor het bedrijf tot volle tevredenheid had ingezet deze bijzondere uitkeringspositie? En zo ja waren ze dan bereid hieraan mee te werken? Ik nodigde de werknemer uit het voorstel op papier uit te werken. Eventuele consequenties voor de werkgever moesten duidelijk worden. Tijdens de vervolgbijeenkomst bleek dat het voorstel voor de werkgever geen nadelige consequenties had. En ja, het management had zich uitgesproken: “ze gunde deze werknemer die ze zeer hadden gewaardeerd (erkenning en waardering!) een financieel zorgeloze “oude dag”.  Een aangepaste vaststellingsovereenkomst kon worden getekend.

 

Als mijn aanpak je aanspreekt?

Bel 06 22 80 95 37

of mail contact@cestdaccord.nl

Het bericht Zonder jou hadden we het zelf niet gered. Dan hadden we nu bij de rechter gezeten. verscheen eerst op .

]]>
Pensioen bespreken bij scheiding: vaak een ver van mijn bed show. http://cestdaccord.nl/pensioen-bespreken-scheiding-vaak-ver-bed-show/ Wed, 31 Oct 2018 17:08:29 +0000 http://cestdaccord.nl/?p=864 Pensioen is voor velen een technisch verhaal en een “ver van mijn bed show”. Pensioen komt bij het regelen van een scheiding meestal pas in de laatste fase aan de orde. Cliënten zijn dan vaak ‘’regel moe’’. Gemiste kans! Want goed nadenken over pensioen en maatwerk kan bij het bereiken van de pensioendatum van de [...]

Het bericht Pensioen bespreken bij scheiding: vaak een ver van mijn bed show. verscheen eerst op .

]]>
Pensioen is voor velen een technisch verhaal en een “ver van mijn bed show”. Pensioen komt bij het regelen van een scheiding meestal pas in de laatste fase aan de orde. Cliënten zijn dan vaak ‘’regel moe’’. Gemiste kans! Want goed nadenken over pensioen en maatwerk kan bij het bereiken van de pensioendatum van de ex-partner soms honderden euro’s per maand schelen.

Dat bleek toen ik werd bijgepraat door een pensioenadviseur uit mijn netwerk (PensioenCoaching). Niet zomaar kiezen voor de standaard keuze verevening (haakt u al af?) maar je persoonlijke situatie in kaart laten brengen en zich ter zake laten adviseren. Het loont de moeite.

Als mediator kun je niet overal verstand van hebben. Om die reden werk ik op het gebied van pensioen samen met Pensioen- Coaching. Aan de hand van een “eigen” rekentool en cijfers lieten zij mij zien dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is om standaard te kiezen voor de wettelijke vorm van verevenen. Verevening is bij scheiding een 50-50 verdeling van de tijdens de huwelijkse periode opgebouwde ouderdomspensioen aanspraken. Echter, afhankelijk van een persoonlijke situatie kan de alternatieve keuze “conversie” een wereld van verschil maken voor uw toekomstig inkomen op het moment dat uw ex-partner met pensioen gaat. Bij conversie worden al uw opgebouwde pensioenaanspraken omgezet in een zelfstandige aanspraak voor u. Rekenvoorbeelden maken duidelijk dat conversie de regel in plaats van de uitzondering zou moet worden. Daarom is er een wet in voorbereiding die voorstelt om “conversie” in plaats van de huidige “verevening” als hoofdregel bij scheiding te hanteren. Toch iets om nu al even serieus bij stil te staan…

Pensioen bespreken staat bij C’est D’accord bij scheiding altijd stevig op de agenda. Ik informeer cliënten over de opties en neem samen met hen de laatste “zware” pensioen loodjes. Als investering in een mogelijk financieel beter perspectief.

Spreekt dit je aan? Wil je meer weten over mijn aanpak?

Bel 06 22 80 95 37 of mail contact@cestdaccord.nl

Het bericht Pensioen bespreken bij scheiding: vaak een ver van mijn bed show. verscheen eerst op .

]]>
Alle ballen in de lucht houden en toch netjes en harmonieus scheiden. Hoe doe je dat? http://cestdaccord.nl/ballen-lucht-houden-en-toch-netjes-en-harmonieus-scheiden-hoe/ Thu, 30 Aug 2018 13:45:10 +0000 http://cestdaccord.nl/?p=846 De vakantie voorbij? Balans opgemaakt? De kogel is door de kerk. Jullie gaan uit elkaar. Hoe houd je dan alle ballen in de lucht én kun je toch ook netjes en harmonieus scheiden. Met de juiste hulp lukt dat! Er is niet één scheiding hetzelfde. Uit elkaar gaan betekent: er komt veel op je af. [...]

Het bericht Alle ballen in de lucht houden en toch netjes en harmonieus scheiden. Hoe doe je dat? verscheen eerst op .

]]>
De vakantie voorbij? Balans opgemaakt? De kogel is door de kerk. Jullie gaan uit elkaar.
Hoe houd je dan alle ballen in de lucht én kun je toch ook netjes en harmonieus scheiden. Met de juiste hulp lukt dat!

Er is niet één scheiding hetzelfde. Uit elkaar gaan betekent: er komt veel op je af. Voor menigeen een reden de beslissing uit te stellen. Maar helaas in dit opzicht geldt niet “van uitstel komt afstel”. De beslissing om uit elkaar te gaan komt nooit uit. Soms is het nog wel even uitstellen en wachten op… vul zelf maar in. Het is bijna Kerstmis, of dat ene andere (vrijstaande)huis, die verbouwing, die andere baan, of toch nog een (laatste) ….

En dan ineens gebeurt het tijdens een vakantie. “Twijfel” maakt plaats voor ‘zeker weten”. Het hoge woord komt eruit. In één klap staat de wereld op zijn kop. Deels. Want de wereld draait na de eerste schok – je omgeving biedt eventjes een luisterend oor – ook gewoon door. Er wordt in deze turbulente periode – als toekomstig ex-partner en als ouder, maar ook als zoon of dochter van, en niet te vergeten tijdens je werk – heel wat van je gevraagd. Als er zoveel belangen spelen, hoe houd je dan focus op je eigenlijke wens de relatie met je ex netjes en harmonieus af te ronden? Wie of wat kan je daarbij helpen?

In 1991 ben ik zelf gescheiden. Mijn scheiding zou voor mij en mijn ex-partner met een professionele rots in de branding beter zijn verlopen. Daar ben ik zeker van. Wat wij nodig hadden was iemand die ons eerlijke – onpartijdige – feedback gaf en ons inzicht en overzicht bood op emotioneel, financieel en juridisch vlak. Die door een rustige inbreng het evenwicht in onze belangen bewaakte waardoor wij de ruimte zouden hebben gekregen om – ondanks alle hectiek en heftige emoties – te ontdekken wat voor ons “passende oplossingen” zouden zijn geweest. Die ervaring neem ik nu mee in mijn werk als mediator.

Het bericht Alle ballen in de lucht houden en toch netjes en harmonieus scheiden. Hoe doe je dat? verscheen eerst op .

]]>
Scheiding? Ga je voor de korte- of voor de langere termijn win-win aanpak? http://cestdaccord.nl/scheiding-ga-korte-langere-termijn-win-win-aanpak/ Thu, 05 Jul 2018 10:22:01 +0000 http://cestdaccord.nl/?p=841 “Wij willen scheiden, we hebben alles al besproken en willen het zo snel mogelijk achter de rug hebben”. Dat is de boodschap die ik tijdens een intakegesprek soms wel krijg. Snel is dan het toverwoord. Vaak blijkt dat alleen één van de partners er zo in te staat. Meestal degene die het initiatief heeft genomen [...]

Het bericht Scheiding? Ga je voor de korte- of voor de langere termijn win-win aanpak? verscheen eerst op .

]]>
“Wij willen scheiden, we hebben alles al besproken en willen het zo snel mogelijk achter de rug hebben”. Dat is de boodschap die ik tijdens een intakegesprek soms wel krijg. Snel is dan het toverwoord.

Vaak blijkt dat alleen één van de partners er zo in te staat. Meestal degene die het initiatief heeft genomen en al langere tijd rondloopt met het voornemen tot scheiding en deels de rouwperiode al achter de rug heeft. De “verlatene” voelt zich voor het blok gezet, heeft het besluit niet aan zien komen, is vooral boos en voelt zich buitenspel gezet. Aanvankelijk nog verdoofd van verdriet stemt deze in met traject. Gaande de weg gaan de hakken dan toch in het zand. De “verlater” raakt meer en meer gefrustreerd. De ander had toch ingestemd. Waarom doet deze nu zo moeilijk? Herkent u dit?

Om deze escalatie te voorkomen schenk ik ruim aandacht aan de vraag: “Wil je scheiden of wil je het anders?” Ik onderzoek samen met cliënten of het de verlatende partij duidelijk is waarom de ander wil scheiden. Dit is in aller belang. Alleen als de “verlatene” het besluit ook echt kan aanvaarden, kun je pas gaan ontvlechten en is er ruimte voor praktische zaken. Pas dan ligt dan er een gemeenschappelijke basis voor een nieuwe situatie en zijn afspraken mogelijk die ook worden nagekomen.

Een vooraanstaand psychologe, gaf onlangs tijdens een congres in haar presentatie een heldere boodschap. Centraal in dit congres stond de aandacht voor de negatieve effecten van een (vecht)scheiding voor kinderen. “Er wordt te vaak en te snel gescheiden. Waar zijn we met elkaar mee bezig? Met alle ellende voor de kinderen. Dit kan worden voorkomen door meer oog voor en begrip voor elkaars verschillen in functioneren, ga daarom allereerst daarover met elkaar in gesprek.”

Een bevlogen pleidooi en duidelijk appèl.
Wat op het eerste gezicht “snel” lijkt kan door escalatie “langzaam” en onnodig pijnlijk worden. Daarom tijdens de intake standaard mijn vraag: ga je voor de korte- of voor de langere termijn win-win aanpak? Meestal ziet degene die “voorloopt” in dat een kleine pas op de plaats op de langere termijn voor beiden win-win oplevert.

Wil je meer weten over mijn aanpak?

Bel 06 22 80 95 37
of mail naar contact@cestdaccord.nl

Het bericht Scheiding? Ga je voor de korte- of voor de langere termijn win-win aanpak? verscheen eerst op .

]]>
Niet praten, maar wegkijken. Wat is de oplossing? http://cestdaccord.nl/praten-en-wegkijken/ Sun, 25 Mar 2018 16:28:11 +0000 http://cestdaccord.nl/?p=828 Niet praten, maar wegkijken. Het gebeurt overal. Ik maak het als conflictprofessional mee binnen het gezin, op school, op de werkvloer. Er zijn alleen maar verliezers. Wat is de oplossing? Moed verzamelen om het aan te gaan èn de juiste hulp inroepen is de enige oplossing. Ruim twee jaar lopen de spanningen in een medische [...]

Het bericht Niet praten, maar wegkijken. Wat is de oplossing? verscheen eerst op .

]]>
Niet praten, maar wegkijken. Het gebeurt overal. Ik maak het als conflictprofessional mee binnen het
gezin, op school, op de werkvloer. Er zijn alleen maar verliezers. Wat is de oplossing? Moed verzamelen om
het aan te gaan èn de juiste hulp inroepen is de enige oplossing.

Ruim twee jaar lopen de spanningen in een medische werkomgeving op binnen een team. Artsen en managers
praten niet meer met elkaar. Eén van de veelbelovende artsen is hierdoor in een zware burn-out geraakt.
Bij de anderen is het werkplezier ver te zoeken. De spanningen binnen het team zijn mede als gevolg van de
enorme werkdruk nog steeds aanwezig. Mijn hulp werd ingeroepen. Doel van het gesprek was het aan elkaar
vertellen hoe ieder de afgelopen twee jaar heeft ervaren. Met als focus om ieder voor zich, maar ook met elkaar,
met een schone lei verder te kunnen. De eenzaamheid, de moedeloosheid, het schuldgevoel, het ongelukkig
zijn, het gevangen zijn in de situatie en het ieder voor zich niet weten hoe uit deze situatie uit te komen.
Niet praten, stug doorgaan en wegkijken. Uit angst, uit schaamte…? De beknelling die dat teweegbrengt is heel
scherp voor het voetlicht gekomen. Ook het bewustzijn dat het zo niet verder kan en dat het anders moet in de
toekomst. Dit inzicht is een plus. Alle deelnemers aan het gesprek zijn zich bewust geworden van hun eigen
aandeel. Dat draagt bij tot inzet voor verandering. De stilte is doorbroken. Ze zijn weer met elkaar in gesprek.
Opluchting. Er is wederzijds begrip en erkenning ontstaan. De rust keert weer. Het werken aan herstel
van vertrouwen voor continuerende samenwerking in de toekomst kan worden opgepakt.

Het bericht Niet praten, maar wegkijken. Wat is de oplossing? verscheen eerst op .

]]>
Kindgesprek. Luisteren met je hart. http://cestdaccord.nl/kindgesprek-luisteren-hart-2/ Thu, 28 Jul 2016 12:53:31 +0000 http://cestdaccord.nl/?p=781 Ik loop mee als co-mediator bij een mediation begeleid door een ervaren familie mediator.  Zij is gevestigd in het noordoosten van het land. Voor een mediationbijeenkomst van 2 uur reis ik 3 uur heen en 3 uur terug. Er zijn altijd files! Het gaat nu om een echtpaar met 3 kinderen. De oudste is de [...]

Het bericht Kindgesprek. Luisteren met je hart. verscheen eerst op .

]]>

Ik loop mee als co-mediator bij een mediation begeleid door een ervaren familie mediator.  Zij is gevestigd in het noordoosten van het land. Voor een mediationbijeenkomst van 2 uur reis ik 3 uur heen en 3 uur terug. Er zijn altijd files! Het gaat nu om een echtpaar met 3 kinderen. De oudste is de puberteit bijna voorbij, de middelste zit er midden in en de jongste is een tiener. Tijdens de vorige bijeenkomst kwam naar aanleiding van de vraag hoe de kinderen met de “scheiding” omgaan aan de orde dat de jongste er – in ieder geval voor beide ouders merkbaar – de meeste last van heeft. Naar aanleiding hiervan vroeg mijn collega of het de jongste zou kunnen helpen om een zogenaamd “kind” gesprek met ons te hebben. Dit aanbod werd gretig aanvaard door de moeder en ook de vader stemde in. Hij zag er zeker het nut van in. Misschien heeft de dochter wel vragen die ze aan “ons” op dit moment niet durft te stellen, zo luidde zijn reactie. Zo gebeurde het dat mijn collega en ik op een zonnige woensdagochtend met het meisje in gesprek gingen. Schoorvoetend en een beetje timide kwam ze binnen. Voorzien van een glas sinaasappelsap en een lekker chocolaatje stak ze naar aanleiding van de vraag van mijn collega “wat weet je al” van wal. Maar… ze had zich goed voorbereid! Op een klein papier stonden in tienertaal  3 vragen geformuleerd.  De vragen ontroerde me. Mijn collega en ik liepen op “kousenvoeten” om haar vragen zo zorgvuldig en duidelijk mogelijk op haar “niveau” te beantwoorden. We zagen een kwetsbaar en misschien wel eenzaam meisje, dat te midden van het tumult van een scheiding, zich bewust van de pijn van haar ouders, haar broer en zus, dapper staande probeerde te houden. We hebben getracht in onze rol als mediator gedurende een klein uurtje even “tijdelijk” in de plaats van haar ouders te luisteren met ons hart. Aansluitend hebben we wat ontspannen gebabbeld over haar hobby, haar nieuwe kamer met inloopkast (!) in het nieuwe huis van haar moeder en het vooruitzicht van het eerste (super)weekendje bij haar vader. Toen ze werd opgehaald door haar moeder leek zij een stukje “lichter”. Maar niet alleen zij. Ook het gezicht van haar moeder lichtte op toen ze naar haar dochter keek. Mijn collega en ik keken elkaar aan. Luisteren met je hart. Het was me de files en de lange reis dik waard!

Het bericht Kindgesprek. Luisteren met je hart. verscheen eerst op .

]]>
Ruzie! Wat als je niet meer met elkaar kunt praten? http://cestdaccord.nl/ruzie-wat-als-je-niet-meer-met-elkaar-kunt-praten/ Sun, 24 Apr 2016 17:32:07 +0000 http://cestdaccord.nl/?p=734 © Peter van Straaten Ik maak geen ruzie, jij maakt ruzie! Een ruzie samen oplossen zonder dat je nog met elkaar kunt communiceren. Hoe moet ik me dat voorstellen? Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. De conclusie lijkt gerechtvaardigd: dat gaat echt niet lukken! Herkenbaar? Deze tekening van Peter van Straaten trof ik afgelopen zomervakantie [...]

Het bericht Ruzie! Wat als je niet meer met elkaar kunt praten? verscheen eerst op .

]]>

Volkskrant 28-07-2015

© Peter van Straaten

Ik maak geen ruzie, jij maakt ruzie!

Een ruzie samen oplossen zonder dat je nog met elkaar kunt communiceren. Hoe moet ik me dat voorstellen? Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. De conclusie lijkt gerechtvaardigd: dat gaat echt niet lukken!

Herkenbaar?

Deze tekening van Peter van Straaten trof ik afgelopen zomervakantie aan in de Volkskrant en vond ik heel treffend. De tekening spreekt wat mij betreft boekdelen. Verbaal en non – verbaal. Verbaal is het een duidelijk welles nietes verhaal. Non – verbaal, ruggen naar elkaar toe, zij de blik naar buiten, hij voor zich uit starend. Tussen deze twee mensen lijkt er geen enkele bereidheid meer tot verbinding. Herkenbaar?

Uitdaging

Hoe los je een conflict of spanningen binnen een relatie op als het zò ver is gekomen? Als je niet meer met elkaar kunt praten? Ook voor mij als mediator is er in zo’n situatie best wel een uitdaging. Mensen komen aan het begin van een mediation traject binnen, en of het nu gaat om spanningen binnen een relatie, een conflict tussen zakelijke partners of een arbeidsconflict, zelden maak ik mee dat de communicatie nog “loopt”. Een palet van ijzige stiltes, elkaar niet aankijken, in de derde persoon over “meneer” of “mevrouw” praten. Stiltes afgewisseld met heftige emoties en elkaar verwijten maken, passeren de revue en is meer regel dan uitzondering. Mijn eerste zorg als mediator is dan (deels) herstel van communicatie. Hoe doe ik dat? Waar zet ik op in?

Realiteit

De eerste reactie die mogelijk bij u opkomt is “mooi verhaal, dat herstellen van communicatie, maar lukt dat ook of zijn het fabeltjes?”. Ik zet het woord “deels” niet voor niets in de vorige zin. Realiteit is dat een communicatiepatroon dat soms jaren aan de gang is en te vergelijken is met een druppel die is ingesleten op een steen, niet in twee of drie bijeenkomsten – door welke mediator dan ook – blijvend kan worden veranderd. Daar is echt meer voor nodig. Wel kun je als mediator in een vastgelopen conflict situatie heel wat betekenen. Door het inzetten van technieken, zoals bijvoorbeeld het zorgvuldig vertolken van emoties over en weer en het verhelderen van standpunten, kun je bijdragen aan nieuwe inzichten. Inzichten waardoor de communicatie weer op gang komt en tussen de mensen opnieuw verbinding tot stand komt. Met als resultaat een ècht gesprek, waarbij gekomen wordt tot de kern van het conflict.

Het verschil maken

Wat zorgt ervoor dat je als mediator het verschil kunt maken? Stel de mensen praten weer met elkaar. De communicatie is deels hersteld. Er is verbinding, maar ze zijn nog steeds boos op elkaar. Er is nog geen oplossing. Is de situatie dan nog even beroerd? Ja en neen. Er is zeker winst geboekt, maar om van de situatie zoals geschetst in de tekening van Peter van Straaten van “welles- nietes” naar er “samen uitkomen” is lef nodig. Uw lef. Uw bereidheid en die van de ander om kwetsbaarheid te tonen. Kwetsbaarheid tonen is kracht. Alleen samen kunnen we het èchte verschil maken.

Het bericht Ruzie! Wat als je niet meer met elkaar kunt praten? verscheen eerst op .

]]>
Het “hoe” is belangrijk http://cestdaccord.nl/het-hoe-is-belangrijk/ Thu, 25 Feb 2016 21:36:13 +0000 http://cestdaccord.nl/?p=731 Twee jaar geleden liep ik met de honden in het bos en ontmoette ik een mevrouw die ook met haar hond in het bos aan het wandelen was. We liepen een eindje met elkaar op. Ze begon spontaan tegen mij te vertellen. Ze was recent gescheiden en vond het moeilijk om aan haar nieuwe omgeving [...]

Het bericht Het “hoe” is belangrijk verscheen eerst op .

]]>

Twee jaar geleden liep ik met de honden in het bos en ontmoette ik een mevrouw die ook met haar hond in het bos aan het wandelen was.
We liepen een eindje met elkaar op. Ze begon spontaan tegen mij te vertellen.
Ze was recent gescheiden en vond het moeilijk om aan haar nieuwe omgeving te wennen. Veertig jaar was ze getrouwd geweest, ja met dezelfde man.

Ze hadden altijd ruim gewoond. Het ruime huis omgeven door veel grond.
Nu woonde ze in een klein “tussenhuis” met een postzegel als tuin. Toen kon ze gewoon de voordeur open zetten en de hond kon struinen over hun eigen terrein.
Haar leven was sinds de scheiding drastisch veranderd.

Ze woonde nu gelukkig wel dicht bij het bos. Dat was nu haar “domein” waar ze tot zichzelf kon komen en met de hond kon wandelen. Ze hadden – zoals in ieder huwelijk – hun ups en downs gekend. Maar het bericht dat hij haar inruilde voor een ander, was gekomen als een donderslag bij heldere hemel. Ze had het niet aan zien komen. Dat nam ze vooral zichzelf kwalijk.

Ze is nu 64. En op deze leeftijd alsnog genoodzaakt haar eigen kostje te gaan verdienen. Naast het verdriet werd ze overspoeld door zorgen. Want hoe moest ze aan de bak komen. Ze had wel ooit een gedegen opleiding gevolgd, maar had – als vrouw van – nooit gewerkt. Maar dat was nog niet het ergste.

Het ergste vond ze dat ze het maar niet kon begrijpen. Met als gevolg dat haar leven, maar meer nog dat van haar zoon die, inmiddels als jongvolwassene buitenshuis studeerde, zo volledig op zijn kop stond. Complete chaos. Ze begrepen het beiden niet. Als hij haar nu maar had ingeruild voor een “jong” ding. Dan zou ze het misschien nog wel hebben kunnen bevatten. Maar ook dat was niet het geval. Hij had haar ingeruild voor iemand van haar eigen leeftijd. Iemand die zij – van de “vereniging” – ook goed kende en eigenlijk heel graag mocht.

Ze voelde zich onmachtig, haar zoon worstelde door de scheiding nu met existentiële vragen. Zoals ‘wat was nu in zijn jeugd echt geweest?’. “Welk gevoel klopte en welk gevoel niet?”. “Was het gevoel van zijn vader in de afgelopen jaren al die tijd fake geweest?”.

De jongen stond nu binnenkort – gelukkig, daar was ze blij om – op het punt om zelf te gaan trouwen. Na vier jaar kennis zouden hij en zijn vriendin de sprong gaan wagen. Hun zoon had haar en haar man – toen nog samen – met veel blijdschap verteld dat ze de aankomende zomer zouden gaan trouwen. Maar nu het zo ver was werd het voorgenomen huwelijk geheel overschaduwd door de pijn van de scheiding. Hun zoon wilde papa en zijn nieuwe vriendin er niet bij hebben. Hij was boos en wrokkig richting zijn vader. Hij zag zijn vader alleen nog maar als de persoon die zijn moeder zo veel pijn had aangedaan. Zijn vader bestond voor hem niet meer. En dat, ja dat, vond ze verschrikkelijk.

Maar hoe was het dan voor haar, vroeg ik. Voor haar was het inderdaad anders.
Zij voelde wel heel veel pijn en onrecht, maar zij kon toch terug vallen op hun gezamenlijke basis. Dat kon hij haar niet afpakken. Zij keek terug op mooie herinneringen. Ze hadden mooie jaren samen gehad. En dat had haar man – gelukkig – ook niet ontkend. Alleen de koek was op. Hij ging nu zonder haar met iemand anders verder.

Zij gaf toe dat ze hier wel stevig op moest kauwen. Ze had natuurlijk haar eigen verdriet. Maar dat hun “kind” zoveel verdriet had. En zich niet kon herpakken. Daarmee kon zij niet overweg. Dat deed haar zoveel pijn. Ze had al uren met de jongen gepraat. En uiteindelijk had ze hem gesmeekt dat hij zijn standpunt – dat vader niet op de trouwerij mocht komen – te herzien. En tja als het niet anders kon, dan zou zij wel accepteren dat vader zou komen met zijn nieuwe vriendin. Of misschien was er wel op een andere manier een mouw aan de penibele situatie te passen.

Een huwelijk was mooi, iets positiefs. Daar hoorden zowel de vader als de moeder bij aanwezig te zijn. Dat gunde zij haar zoon. Maar… ook haar ex. Zij wilde niet dat hij hiervan werd buitengesloten. Natuurlijk was het “houden” van deze man niet zo maar ineens gestopt.

Maar haar zoon was niet te overtuigen. De scheiding was één ding, maar dat het nu zo liep als gevolg hiervan, en dat zij en haar ex als ouders niet bij machte waren de situatie om te draaien dat deed haar veel verdriet. Met dit verdriet kon ze niet overweg.

Ik luisterde met aandacht en stelde af en toe een vraag.
Toen ze was uit verteld, zei ik haar, dat ik het zo mooi vond om te horen dat ze wel heel veel verdriet had van haar scheiding, maar toch in staat was om ook het positieve, dat er ook was geweest, te blijven zien. Er verscheen een glimlach op gezicht. Ik zag een door het leven getekende maar positief ingestelde mooie “wijze” oudere mevrouw. Ik was diep onder de indruk.

En dat zei ik haar dan ook. Ik vertelde haar dat het me raakte dat het haar lukte ondanks haar eigen pijn, haar zoon te spiegelen dat zijn relatie met zijn vader niet beïnvloed mocht worden door het einde van haar relatie met haar man. Dat zij als een “oer” moeder haar enorme verdriet opzij kon zetten in het belang van haar kind. En dat ze zich door alle pijn niet had laten verharden. Dat ze desondanks trouw kon blijven aan zichzelf. En ondanks alle ellende bleef geloven in het goede en dit ook “voorleefde” voor haar zoon.

Ik bewonderde haar kracht en wenste haar toe vast te kunnen houden aan deze positieve koers.

Wel hield mij nog bezig de vraag waarom de jongen zo boos was op zijn vader.
Daar bleek toch de angel te zitten. Zij legde uit: niet het feit dat de vader zijn moeder voor een ander had ingeruild, had de jongen zo gekwetst, dat kon hij als jongvolwassene nog wel volgen. En ook nog wel dat vader het liefst zo snel mogelijk met zijn nieuwe vriendin een doorstart wilde maken. Maar wat voor hem het breekpunt was geweest, was de wijze waarop zijn vader – na 40 jaar lief en leed – moeder tijdens het “uit elkaar gaan” zo onheus had behandeld. Het getouwtrek om futiele zaken. Het aansluitend moeizame en respectloze juridische gevecht. Niet het “wat”, maar het “hoe” was, op basis van zijn loyaliteit aan zijn moeder in combinatie met zijn eigen “rechtsgevoel” het grote struikelblok geworden. En dat stond nu continuering van de relatie tussen vader en zoon in de weg.

Aan het einde van de wandeling bedankte ze me. Ik was verrast. Voor wat?
Ze antwoordde: “Voor het aanhoren van mijn verhaal. En voor het stellen van de juiste vragen”. Die hadden haar verder geholpen en aan het denken gezet. Daarmee kon ze “verder”. We namen afscheid.

Inmiddels zijn we twee jaar verder. Ik kom mevrouw nog wel eens tegen.
Ik zie haar ineengedoken door het bos dwalen met haar hond. Haar nog enige trouwe vriend. De hond springt rond en nodigt haar regelmatig uit om met de tennisbal te spelen. Maar daar is ze niet meer voor “in”. Ze snauwt de hond af en roept hem terug als hij te ver van haar vandaan gaat. Lijnt hem onmiddellijk aan als hij naar andere mensen huppelt voor een aai over zijn bol. Eén keer heb ik die fout gemaakt.

Het raakt me als ik haar zie. Wat is er allemaal in de afwikkeling van de scheiding nog voor gevallen? Zodat mevrouw haar positieve instelling niet heeft kunnen behouden?
Hoe zou haar leven, dat van haar zoon, van haar ex en zijn nieuwe vriendin er nu uitzien als het “hoe” door deskundige begeleiding via mediation anders was verlopen?

Het “hoe” is belangrijk: voor de toekomst. Om de “ellende” achter je te laten en sneller en op een positieve manier de draad op te kunnen pakken.

Het bericht Het “hoe” is belangrijk verscheen eerst op .

]]>
Stap 1 de oplossing van uw conflict: moed verzamelen! http://cestdaccord.nl/stap-1-de-oplossing-van-uw-conflict-moed/ Mon, 04 May 2015 08:09:36 +0000 http://cestdaccord.nl/?p=704 Stap 1 naar de oplossing van uw conflict: moed verzamelen!  Herkenning? Je wilt iets graag en toch doe je het niet. In plaats daarvan blijf je het maar uitstellen. Voor mij was dit bijvoorbeeld het geval met zoiets eenvoudigs als het schrijven van dit blog. Voor de een misschien “peanuts” maar voor mij een hele [...]

Het bericht Stap 1 de oplossing van uw conflict: moed verzamelen! verscheen eerst op .

]]>
Stap 1 naar de oplossing van uw conflict: moed verzamelen! 

Herkenning?

Je wilt iets graag en toch doe je het niet. In plaats daarvan blijf je het maar uitstellen. Voor mij was dit bijvoorbeeld het geval met zoiets eenvoudigs als het schrijven van dit blog. Voor de een misschien “peanuts” maar voor mij een hele “berg”. Ik wil bloggen omdat het mij helpt meer mensen “in conflict” te bereiken. Daarnaast wil ik de boodschap “doe er iets aan” uitdragen en bovendien delen hoe je dat kunt realiseren. Via een blog bereik ik eerder “velen” en doe ik bovendien mee in een wereld die online marketing, google en internet heet. Win- win dus. Desondanks zie ik er erg tegen op. Want wat als ik je met deze blog niet kan boeien? In plaats van “winst”, leid ik dan “verlies”. Herken je dit? Toch heb ook ik in het verleden wel voor hetere vuren gestaan dan het schrijven van een blog. Hoe is het me gelukt om deze “verlamming” te overwinnen en in actie te komen?

Deze ervaring wil ik graag met deze blog met je delen. Want misschien zit ook jij nu op dit moment in een moeilijke situatie. En is het ook voor jou lastig, omdat je niet weet hoe je de stap moet maken. De stap naar een oplossing. Hoe pak je dit aan?

Wikken en wegen

Wat is er eigenlijk aan de hand? Bijvoorbeeld in geval van een probleem met de buurman, je relatie, werkgever of met je zakenpartner. Daar zit je mee. Het leidt af en houd je bezig! Even afgezien van het feit dat het natuurlijk zonde is van je tijd, creëert het spanning waar je graag vanaf wil. Uit eigen ervaring weet ik dat er eigenlijk niets moeilijker is dan het zetten van de eerste stap. Ruzie is nooit leuk. Niemand heeft zin in ruzie en toch lijkt het soms makkelijker om het maar zo te laten.

Wat maakt dat je blijft wikken en wegen?

Goed nieuws

Je bent al op weg naar een oplossing. Anders was je niet op deze site en blog terecht gekomen.

Moed

In het filmpje zeg ik “je moet iets aan de situatie doen, anders gaat het ten koste van je gezondheid’. Maar ja, je ‘moet’ natuurlijk niets. Eigenlijk gaat het om ‘moed met een d’. Simpel gezegd heb je deze moed nodig omdat je door angst en onzekerheid geleid wordt. Gedachten als “schiet ik niet tekort als ik het niet zelf kan oplossen?”, en “wat zullen anderen ervan denken?”, belemmeren je. Diep van binnen weet je: ik moet er iets aan doen!

Overwinnen

Hoewel je al op weg bent, blijft het moeilijkste om over die onzichtbare grens te stappen. Je angst overwinnen. Hoe doe je dat? Dat vraagt om moed. De eerste stap om je angst te overwinnen is “moed verzamelen”. Dat brengt je naar de beslissing het probleem aan te pakken en het zet je in de goede richting. Het is een essentieel begin. Moed verzamelen is echt je eerste stap naar een oplossing van je conflict.

Resultaat

Ik wilde graag bloggen. Na lang uitstellen, wikken en wegen, heb ik moed verzameld. Dit eerste blog is nu online. De moed heeft het gewonnen van de angst. En ik kan u zeggen, het voelt goed. Nu u nog!

Het bericht Stap 1 de oplossing van uw conflict: moed verzamelen! verscheen eerst op .

]]>