Menu

8 Tips om een burenruzie te voorkomen.

7 MEI 2019  |  BlogHet is lente en binnenkort leven we bij mooi weer meer buiten. Kinderen lachen en spelen in de tuin, er worden feestjes gehouden, muziek gedraaid, er wordt volop gebarbecued. Dat vraagt om tolerantie. Maar soms wordt het je te gek! Er dreigt burenruzie. Hoe voorkom je dat? Want er is niets zo vervelend als je in je eigen huis niet meer “thuis” of ontspannen kunnen voelen.
8 Tips om een burenruzie te voorkomen.

1. Zeg elkaar gedag, wees geen vreemde voor elkaar. Kom je ergens nieuw wonen, maak even kort met elkaar kennis. Als er dan iets is waar jij of de ander last van heeft, is aanbellen zoveel makkelijker.
2. Als je overlast ervaart van je buren wacht dan niet tot het je te veel wordt. Voorkom escalatie door op tijd met elkaar in gesprek te gaan. Verzamel moed en bel aan….
3. Benader je buur respectvol, neem als uitgangspunt zoals je zelf in de gegeven omstandigheden benaderd zou willen worden. “Goed voorbeeld doet goed volgen”. Op beide aspecten “veiligheid als basis” en “elkaar respecteren” loopt het vaak mis. Als we ons niet veilig weten of de ander uit angst willen “sparen”, zeggen we niet wat we zouden willen zeggen.
4. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn! Sta wel open voor een andere zienswijze of andere beleving.
5. Wees je ervan bewust dat je zelf of je gezin – zonder dat je het weet – ook overlast kunt veroorzaken.
6. Leef je in in de situatie van de ander en neem hem of haar serieus.
7. Als je emotioneel of boos bent wacht dan even. Tel tot 10 of… langer. Ga pas praten als je rustig bent.
8. Wees open en eerlijk naar elkaar toe. Heb niet te hoge verwachtingen en probeer – niet in één keer - te komen tot afspraken. Geef de ander ruimte, maar blijf bouwen aan de relatie.

Houdt vol!

Soms lukt het ondanks beider goede intenties toch niet om er samen uit te komen. Dat is vervelend want een gespannen situatie of burenruzie – sluimerend of actueel - kan je behoorlijk dwars zitten. Dan kan ik als neutrale derde persoon, iemand die er echt buiten staat, mogelijk wel het verschil maken. Wil je die kans overwegen? Bel of mail me. In overleg bespreken we dan de (on)mogelijkheden. Er zijn immers meerdere wegen die naar Rome leiden.

hosted and maintained by: Admiraal IT Services