Menu

Hartewens: Een harmonieuze Kerst, zonder ruzie? Hoe bereik je dat?

5 december 2018  |  Blog

Cliënte zag erg op tegen de komende feestdagen. “Bij ons is er binnen de familie altijd gedoe” verzuchtte ze.

“Bij ons is er binnen de familie altijd gedoe” verzuchtte ze. Die wil niet met die aan tafel. De een wil juist een chique diner, terwijl de ander juist de voorkeur geeft aan een lopend buffet. We praten er ieder jaar met elkaar over, en willen het ook allemaal graag, maar …worden het nooit eens. En wat zo jammer is: het eindigt altijd in ruzie. Hoe kunnen we dat voorkomen? Cliënte had een duidelijke hartenwens: in harmonie samen Kerstmis vieren.

Eigenlijk was haar vraag: “Goed” ruzie maken hoe doe je dat? Gekke vraag om aan een mediator te stellen? Nee helemaal niet. De voorwaarde om “goed ruzie met elkaar te kunnen maken” is dat je veilig bent. Dat kan alleen als de ander je met respect bejegent en serieus neemt. Pas dan kun je je kwetsbaar opstellen en is het veilig om over wat je ècht dwars zit je hart te luchten.

Op beide aspecten “veiligheid als basis” en “elkaar respecteren” loopt het vaak mis. Als we ons niet veilig weten of de ander uit angst willen “sparen”, zeggen we niet wat we zouden willen zeggen.

Gaan we “krommuniceren” in plaats van communiceren. Er ontstaat ruis en de misverstanden stapelen zich op. Als mediator stel ik dan de vraag “is gezegd wat is bedoeld en is bedoeld wat is gezegd?” Vaak blijkt dat dat niet zo is. Daar zit dan de angel. Maar ook de oplossing! Om “goed” ruzie te kunnen maken moet je daarnaast ook kunnen incasseren en samen verder willen. Kun je incasseren wat de ander mogelijk niet zo fijn tegen je heeft gezegd of wat je liever niet wilt horen? En… ben je dan toch bereid daarover na te denken? De hand in eigen boezem te steken? En kun je dan vervolgens je ego met vakantie sturen en eerlijk naar je eigen aandeel kijken? En tot slot: kun je dan dat “eigen aandeel” naar de ander toe ook zonder reserve uitspreken?

Cliënte keek me stomverbaasd aan en zei: ‘Oh, het is dus eigenlijk heel simpel: “Goed ruzie maken” is eigenlijk niets anders dan “ Open, Gelijkwaardig en Respectvol met elkaar onderhandelen ?”. Dat klinkt even anders! Dat gaat ons vast lukken.

Cliënte heeft perspectief op een harmonieuze Kerst. Hoe is dat voor u?


Harmonieuze Kerst toegewenst....

Bel 06 22 80 95 37

of mail contact@cestdaccord.nl

hosted and maintained by: Admiraal IT Services