Menu

Pensioen bespreken bij scheiding: vaak een ver van mijn bed show.

31 oktober, 2018  |  Blog

Pensioen is voor velen een technisch verhaal en een “ver van mijn bed show”. Pensioen komt bij het regelen van een scheiding meestal pas in de laatste fase aan de orde. Cliënten zijn dan vaak ‘’regel moe’’. Gemiste kans! Want goed nadenken over pensioen en maatwerk kan bij het bereiken van de pensioendatum van de ex-partner soms honderden euro’s per maand schelen.

Dat bleek toen ik werd bijgepraat door een pensioenadviseur uit mijn netwerk (PensioenCoaching). Niet zomaar kiezen voor de standaard keuze verevening (haakt u al af?) maar je persoonlijke situatie in kaart laten brengen en zich ter zake laten adviseren. Het loont de moeite.

Als mediator kun je niet overal verstand van hebben. Om die reden werk ik op het gebied van pensioen samen met Pensioen- Coaching. Aan de hand van een “eigen” rekentool en cijfers lieten zij mij zien dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is om standaard te kiezen voor de wettelijke vorm van verevenen. Verevening is bij scheiding een 50-50 verdeling van de tijdens de huwelijkse periode opgebouwde ouderdomspensioen aanspraken. Echter, afhankelijk van een persoonlijke situatie kan de alternatieve keuze “conversie” een wereld van verschil maken voor uw toekomstig inkomen op het moment dat uw ex-partner met pensioen gaat. Bij conversie worden al uw opgebouwde pensioenaanspraken omgezet in een zelfstandige aanspraak voor u. Rekenvoorbeelden maken duidelijk dat conversie de regel in plaats van de uitzondering zou moet worden. Daarom is er een wet in voorbereiding die voorstelt om “conversie” in plaats van de huidige “verevening” als hoofdregel bij scheiding te hanteren. Toch iets om nu al even serieus bij stil te staan…

Pensioen bespreken staat bij C’est D’accord bij scheiding altijd stevig op de agenda. Ik informeer cliënten over de opties en neem samen met hen de laatste “zware” pensioen loodjes. Als investering in een mogelijk financieel beter perspectief.

Spreekt dit je aan? Wil je meer weten over mijn aanpak?

Bel 06 22 80 95 37 of mail contact@cestdaccord.nl

hosted and maintained by: Admiraal IT Services